Jeszcze skuteczniej zwalcza nowotwory
11 lipca 2012, 08:29Leki zawierające platynę należą do najpotężniejszych środków służących walce z nowotworami. Niestety, mają one poważne skutki uboczne, a komórki nowotworu mogą nabyć oporności na te lekarstwa. Profesor Stephen J. Lippard z MIT-u przez większość swojej kariery naukowej badał tego typu lekarstwa. Teraz zidentyfikował związek, który zabija komórki nowotworowe skuteczniej niż cisplatyna.
Katastrofa rakiety zniszczyła 18 satelitów
27 lipca 2006, 12:37Rosyjska rakieta, która miała wynieść w kosmos 18 satelitów, rozbiła się wczoraj w Kazachstanie. Centrum kontroli lotów poinformowało, że jej silniki zamilkły 86 sekund po starcie. Spadła ona na ziemię w odległości 25 kilometrów od miejsca startu. Podczas katastrofy nie ucierpiał żaden człowiek.
Ile etanolu spożywa dziki szympans? Badania pokazują, skąd ludzka skłonność do alkoholu
24 września 2025, 09:06Dzikie szympansy spożywają dziennie 14 gramów etanolu. Biorąc pod uwagę masę ich ciała, to odpowiednik ponad dwóch drinków. Takie wnioski płyną z pierwszych badań, podczas których udało się zmierzyć zawartość etanalu w owocach dostępnych szympansom w ich naturalnym środowisku w Afryce. Nie wiemy, czy małpy celowo spożywają bardziej dojrzałe owoce, z większą zawartością alkoholu. Jednak ich powszechna dostępność w środowisku sugeruje, że alkohol jest zwykłą częścią ich diety i że prawdopodobnie był też częścią diety przodków człowieka.
Przewlekły stan zapalny zmienia typ, do którego należą komórki
21 grudnia 2015, 18:52Ostatnio naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie odkryli, że chroniczne zapalenie może również prowadzić do zmiany typu, do jakiego należą regenerujące się komórki - w tym przypadku komórki oka zmieniły się w komórki skóry.
Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi
2 sierpnia 2012, 12:53Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.
Nowo odkryty związek wywołuje śmierć komórek rakowych
28 sierpnia 2006, 17:43Amerykańskim uczonym udało się ponownie uruchomić mechanizm śmierci komórek nowotworowych w wyniku tzw. apoptozy. Jest to niezwykle ważne osiągnięcie, ponieważ w komórkach nowotworowych często dochodzi do genetycznej modyfikacji, która blokuje ten proces, pozwalając im się namnażać bez ograniczeń.
Estrogeny chronią kobiety przed grypą
14 stycznia 2016, 11:49Estrogen działa antywirusowo w stosunku do wirusów grypy typu A.
W głębinach na wózku
29 sierpnia 2012, 10:37Od 1996 r. artystka Sue Austin porusza się na wózku. Od jakiegoś czasu pochłania ją przemierzanie głębin na specjalnie zaprojektowanym przez naukowców i przy pomocy ekspertów od nurkowania samonapędzającym pojeździe.
Stymulacja nerwu błędnego dla chorych z alzheimeryzmem
29 września 2006, 13:51Stymulacja elektryczna nerwu błędnego (SNB), który unerwia nie tylko opony mózgowo-rdzeniowe, ale także narządy szyi, serce, układ oddechowy i dużą część przewodu pokarmowego, wydaje się pomagać osobom z chorobą Alzheimera.
Wydarzenia VI/VII wieku wywołane przez nagłe ochłodzenie klimatu?
9 lutego 2016, 10:13Gwałtowne ochłodzenie klimatu mogło przyczynić się do wielu dramatycznych wydarzeń, które miały miejsce w VI i VII wieku naszej ery. Badania pierścieni drzew ujawniły, że w tym czasie doszło do znaczącego ochłodzenia, które mogło wywołać głód, migracje czy wojny.
